divendres, 9 de novembre del 2012

L'alimentació de les tortugues


Components del grup: 
Cristina Alarcón, Laura Collado, Lorena Contreras, Sheila Oliva, Núria Perarnau.

Presentació del racó
El racó de les tortugues va sorgir a partir d’una sortida al Laberint d’Horta amb la classe de P-5 , ja que quan estàvem observant els ànecs amb els alumnes de la classe, vam veure que també hi havia tortugues i els nens i nenes es van preguntar per què els ànecs es menjaven el pa i les tortugues no.

Què treballarem?
En aquest racó  es treballarà la nutrició dels éssers vius a través de les tortugues segons el seu hàbitat. Per tal de poder iniciar el tema, la mestra preguntarà als seus alumnes el que saben sobre la nutrició, sobre les tortugues, sobre el què mengen...

Què ha de saber el mestre?
LES TORTUGUES AQUÀTIQUES
Hi ha dos tipus de tortuga aquàtica: la tortuga d’aigua salada i la tortuga d’aigua dolça. Depenent de quin tipus sigui, viurà en un lloc o en un altre. Les tortugues d’aigua salada viuen al mar mentre que les tortugues d'aigua dolça viuen, en general, en zones temperades i tropicals i és per això que ens toparem amb elles en estanys, llacs i rius. Encara que passen la major part del seu temps a l'aigua, solen sortir cap a la superfície i es posen sobre troncs o roques per poder aprofitar els raigs UVA i transformar les vitamines que requereixen per poder fixar el calci en les seves closques.
Nosaltres estudiarem el tipus de tortuga d’aigua dolça, més concretament la tortuga de rierol (mauremys leprosa) que tot i ser una de les tres espècies de tortugues autòctones de Catalunya, és difícil de veure-les, perquè n’hi ha poques. Es té constància de la seva presència en alguns indrets de la comarca del Bages i al Baix Llobregat Nord, on se n’han fet diferents reintroduccions.
És una tortuga carnívora, que menja peixos, granotes, larves d'amfibis, cucs, insectes, escarabats, etc.

LES TORTUGUES TERRESTRES
Al món, hi ha més de tres cents espècies de tortugues terrestres amb formes i mides molt diferents. Hi ha espècies de tortugues terrestres arreu del planeta, des dels climes més càlids als més freds, on cadascuna s’ha habituat a les condicions del clima i de la vegetació. Tanmateix, la majoria habiten en les regions tropicals i subtropicals del planeta.
Hi ha diferents tipus de tortugues terrestres, però l’espècie que treballarem és la tortuga mediterrània.
Distribució de l'espècie
L’única població natural de tortugues que viuen en llibertat es troba a la Serra de l’Albera, tot i això, existeixen parcs naturals on l’home ha reintroduït l’espècie dins la fauna, els quals són els Parcs Naturals del Garraf, del Delta de l’Ebre, i de la Serra de Montsant.
Les tortugues mediterrànies són animals herbívors, és a dir, la seva alimentació està basada en verdures i alguns fruits del seu entorn. Normalment aquestes devoren els pixallits, el trèvol, les fulles tendres d’alzina i alguns fruits com les mores, les figues o les maduixes silvestres. En canvi, odien les plantes aromàtiques. També, cal destacar que ocasionalment mengen excrements. Aquest tipus d’alimentació representa una aportació de nutrients i minerals.
Durant els mesos d’abril a juny, es quan s’alimenten amb més abundància, ja que aquesta inicia l’activitat després de l’ hibernació.

Objectius:
* Conèixer la nutrició de les tortugues depenent del seu hàbitat.
* Cercar informació sobre aspectes diversos relacionats amb la tortuga mediterrània i la tortuga leprosa, mitjançant l'ús d'Internet i d'altres fonts de consulta, per afavorir la capacitat d'autonomia de l'alumnat.
* Diferenciar els tipus de tortugues.
* Reconèixer les similituds i diferències de l’alimentació entre les tortugues i els humans.
* Conèixer els diferents hàbitats on viuen les tortugues.
* Observar què menja la tortuga.
* Fomentar la participació i responsabilització dels alumnes en la cura i manteniment de les tortugues.
* Crear un hàbitat el més semblant possible segons el tipus de tortuga.
* Saber respectar els éssers vius.

Què necessiten?

Aquàtiques:
Necessiten Un aquari amb aigua i un termòmetre per controlar la temperatura d’aquesta aigua, una bomba d’aigua calenta perquè l’aigua no es refredi i un filtre per recollir els excrements. Llum de raig UVA. Grava, una rampa perquè pugui sortir a l’exterior i plantes aquàtiques i a més a més, unes pinces per donar-li el menjar.
Alimentació: són carnívores i per tant no mengen: vegetals (hortalisses, fruita, plantes...)

Terrestres
Un lloc adequat amb Sorra i una tanca de fusta perquè no s’escapi. Llum ultraviolada, Llum de raig UVA i Ornaments tèrmics per mantenir calent el seu hàbitat. Aigua fresca perquè pugui beure.
Alimentació: Són herbívores  (hortalisses, fruita, plantes...) i per tant no mengen: Carn, peix...

Activitats:
Donarem menjar a les tortugues per comprovar si mengen o no els aliments que els ho oferim i compararem si nosaltres també ens ho mengem. Posteriorment es realitzaran diverses activitats de comparació entre la tortuga d’aigua i la terrestre.

Avaluació:
Els dos primers trimestres, s’avaluarà la responsabilitat, la participació a través de l’observació i s’aprofitarà el tercer trimestre per avaluar si els alumnes han obtingut els objectius previs del racó. Aquest racó s’avaluarà de manera continuada al llarg de l’ any on s’anirà avaluant les diverses activitats que demanem al nen que realitzi. El nen, quan finalitzi el racó, haurà de ser capaç d’aconseguir els objectius establerts.